Starshoe Breda
Wandelschoenen
Aan de hand van onderstaande plaatjes leggen we U enkele basisprincipes uit. Lees ook even het stukje over hardloopschoenen, want veel van die informatie is ook van toepassing op de wandelschoenen.
Op foto 1 ziet U een voorbeeld van een stevige bergwandelschoen. Een dergelijke schoen heeft een hogere schacht. De voornaamste functie hiervan is het beschermen van de enkel tegen bijvoorbeeld rotsrandjes en binnenspattend water. Het beschermen tegen naar buiten zwikken van de voet wordt nogal eens overschat. Een lage schoen kan vaak net zo goed tegen naar buiten zwikken beschermen, of zelfs beter! Alleen een heel stugge schacht voegt extra stabiliteit toe. Voor het wandelen in onze omgeving is een dergelijke schoen al vaak te veel van het goede: de afwikkeling gaat moeizamer en de schoen is zwaar. Het gevolg is onder andere: te weinig comfort, te snel vermoeid (de kuitspieren moeten bijvoorbeeld veel harder werken).
De slijtzool van een bergschoen heeft een grof profiel (minder geschikt voor asfalt), en is harder (en slijtvaster en minder buigzaam) dan die van de meer soepele wandelschoenen van foto 3 en 4.
De hielkap van een goede wandelschoen is gemaakt van een harde kunststof, die vaak zelfs aan de vorm van de hiel is aan te passen. Het is een zeer belangrijk onderdeel, dat wél veel invloed op de stabiliteit van de enkel kan uitoefenen. Elke wandelschoen dient dus een dergelijke hielkap te hebben.
Op foto 2 is een schoen te zien, die net zo stevig is als de schoen op foto 1. Het voornaamste verschil is het ontbreken van de stugge schacht. Wanneer er in terrein gewandeld gaat worden, en de kans op stoten van de enkels tegen stenen is klein, en er wordt niet door diepere plassen gelopen, dan is dit type schoen zeer goed mogelijk. Het voordeel is, dat het lopen minder vermoeiend wordt: de schoen is lichter en wikkelt gemakkelijker af.
Op foto 3 ziet U een heel lichte, maar zeer stabiele wandelschoen. Deze schoen heeft een erg goede demping. Het slijtrubber is ook wat zachter (dus wat minder slijtvast). Het bovenwerk is heel soepel. Het is dus een schoen, die zeer gemakkelijk afwikkelt, en voor wandeltochten over asfalt (en soms wat terrein) prima geschikt is. Een perfecte schoen voor de 4-daagse loper, en voor de wat oudere wandelaar.
Foto 4 toont een wandelschoen voor ruiger terrein, maar daarnaast is deze schoen voorzien van de eigenschappen, die je eigenlijk meer bij de hardloopschoen ziet: ademend mesh-nylon, dempende tussenzool, grote souplesse. De slijtzool heeft een grof profiel, voor een grote grip. De schoen is zo soepel, dat er gemakkelijk stukjes mee hardgelopen zouden kunnen worden.
De conclusie moge duidelijk zijn: de keuze voor een wandelschoen wordt mede bepaald door het doel, waarvoor de schoen gebruikt gaat worden. Een stugge, “”stevige”” schoen kan wel eens te veel van het goede zijn.