Starshoe Breda

logo150

De sport- en wandelschoen in het algemeen

Elke sport heeft zijn eigen specifieke bewegingen, waarvoor de schoen geschikt geschikt dient te zijn.

De slijtzool van de schoenen heeft per type sport bijvoorbeeld een ander profiel.

Het duidelijkste voorbeeld is het noppenprofiel onder de voetbalschoen: een absolute noodzaak voor een goede grip op het voetbalveld. Probeer echter niet met een voetbalschoen op de weg te gaan hardlopen, want binnen de kortste keren ben je geblesseerd!

Een erg slijtvaste slijtzool wordt een stuk stugger, en is daarom alleen nuttig voor activiteiten waarbij niet snel bewogen wordt, en de ondergrond oneffen en hard is (scherpe kiezels in de bergen bijvoorbeeld).

Een slijtzool van minder slijtvast rubber is veel soepeler, en kan dus veel gemakkelijker meebuigen. Bij bewegen met hogere snelheden is dat een voorwaarde, om klachten en te snelle vermoeidheid te voorkomen

.doorsn1

Boven de slijtzool bevindt zich de tussenzool. De voornaamste functie hiervan is demping. Sporten waarbij een grote schokbelasting plaatsvindt (bijvoorbeeld hardlopen, high impact aerobic, en in mindere mate wandelen op asfalt, volleybal, basketbal) kunnen dus het best beoefend worden op goed dempende sportschoenen.

Omdat de tussenzool van een zachter soort materiaal is, bestaat bij een aantal mensen de kans, dat deze gaat inzakken en de schoen scheef gaat staan: er treedt instabiliteit op. Dat hieruit weer blessures kunnen ontstaan lijkt duidelijk. Gelukkig zijn fabrikanten in staat voor deze groep sporters/wandelaars extra stabiliserende onderdelen in de schoen te bouwen. Lees hier meer over onder Hardloopschoenen.

Op de tussenzool wordt, op verschillende manieren, het bovenwerk geplaatst. Afhankelijk van de soort bevestiging zal de schoen soepeler of stugger zijn. Het bovenwerk is bij de wandelschoen meestal van (waterdicht) leer, bij de sportschoen meestal van veel meer ademend mesh-nylon. In de sportschoen wordt nauwelijks nog leer verwerkt, omdat leer te veel oprekt. Het veel gebruikte kunstleer is veel sterker en vormvaster.

Naast deze materiaaleigenschappen is natuurlijk de leestvorm van de schoen van belang. Kort gezegd: een goede pasvorm voor een holle voet (gebogen leest) is een slechte pasvorm voor een platvoet (rechte leest).

  normvoet normale hoogte voetboog, dus goede drukverdeling
holvoet hoge voetboog, meer druk op voorvoet en hiel
platvoet voetboog vlak, slappe banden in de voet, zakt gemakkelijk in

 

Verder is voor een goede schoenkeuze van belang :

  • het gewicht van de sporter: té zachte schoenen bij zwaardere sporters leiden al snel tot vervelende blessures aan de voetzool, achillespees, kuit en knie.
  • De breedte van de voet,
  • het afwikkelpatroon van de sporter/wandelaar,
  • zijn er klachten, blessures, lichamelijke afwijkingen?

Het is dus duidelijk: vele factoren bepalen of een schoen geschikt voor iemand is.

Share